Κυριακή 10 Μαρτίου 2024


Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για ιδιωτικά – μη κρατικά Πανεπιστήμια

 Αίγινα 9/1/2024

Αρ.Πρ.: 2

Πέμπτη 11 Γενάρη 2024 στο συλλαλητήριο στα Προπύλαια 12:00

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει ένα νομοσχέδιο-αντιδραστική τομή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με κεντρικό στόχο την πλήρη εμπορευματοποίησή της! Παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος, χρησιμοποιείται η νομοθεσία της ΕΕ -που προβλέπει την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων με πλήρη επαγγελματική και ακαδημαϊκή αναγνώριση- ώστε να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα κυρίως μέσω των παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων! Η κυβέρνηση δεν κρατά πλέον κανένα πρόσχημα, αναδεικνύοντας κυνικά το πώς αντιλαμβάνεται την παιδεία: η εκπαίδευση καθίσταται εμπορικό προϊόν και όχι κοινωνικό αγαθό παρεχόμενο δημόσια και δωρεάν σε όλες και όλους. Ισχυρίζεται ότι «θα σπάσει το κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση» και ο ανταγωνισμός θα αναβαθμίσει τα δημόσια πανεπιστήμια. Η πραγματική ζωή τους διαψεύδει πλήρως!

Η ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών θα επιφέρει άμεσο και συντριπτικό χτύπημα στα πτυχία μας, στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων μεταξύ των οποίων και των χιλιάδων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Διευρύνεται έτσι το «super market» των λεγόμενων προσόντων και πιστοποιήσεων (που εκτοξεύτηκε με τον νόμο Γαβρόγλου) και στο βασικό πτυχίο.
Χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που τελείωσαν το δημόσιο πανεπιστήμιο, που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, που μόχθησαν για πάρουν του πτυχίο τους, που δίνουν τη μάχη ως αναπληρωτές για να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο και μαζεύουν μέρα με την μέρα την προϋπηρεσίας τους θα δουν μέσα σε μια μέρα οι κόποι τους να ακυρώνονται και πτυχία τους να εξισώνονται με το κάθε λογής ίδρυμα – κολλέγιο – ιδιωτικό ΑΕΙ το οποίο θα δίνει πτυχία με μοναδικό κριτήριο το πόσο αντέχει η τσέπη του καθενός.

Με το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων ανοίγει ο δρόμος και για την καθιέρωση του «εθνικού απολυτηρίου» με περισσότερες «πανελλαδικές εξετάσεις» σε όλες τις τάξεις του. Όσοι λίγοι μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά θα αγοράζουν σπουδές, πτυχίο και μέλλον ...χωρίς κόπο, ενώ οι πολλοί θα συνεχίσουν να περνάνε τον ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και της Τράπεζας Θεμάτων. Το σχολείο της παπαγαλίας μιας ατελείωτης ύλης χωρίς αρχή, μέση και τέλος, που αδειάζει τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών, θα γίνει ακόμα χειρότερο και πιο εξοντωτικό για τους μαθητές.

Καταργείται επί της ουσίας η δημόσια και δωρεάν παιδεία μιας και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα είναι προσβάσιμα για την συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών αφού δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στα δίδακτρα. Στις ΗΠΑ με τα επίσημα στοιχεία, τα δάνεια φτάνουν στο εξωφρενικό ποσό των 1,77 τρις, ενώ στην Κύπρο τα δίδακτρα φτάνουν τα 10.000€ το χρόνο!
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ όταν ένας «δημόσιος» και ένας ιδιωτικός φορέας συνυπάρχουν στο πλαίσιο μιας «αγοράς» (στην περίπτωσή μας η αγορά «εκπαιδευτικών υπηρεσιών») τότε απαγορεύεται κάθε κρατική ενίσχυση/επιδότηση στο όνομα της ισότητας στον «ανταγωνισμό». Έτσι μπαίνει μια βόμβα στα θεμέλια της δωρεάν παιδείας, αφού ανά πάσα στιγμή η κρατική επιδότηση που εξασφαλίζει την δωρεάν πρόσβαση μπαίνει σε αμφισβήτηση.

Με τη δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα ενισχυθεί ακόμα παραπέρα η επιχειρηματική – κερδοσκοπική λειτουργία των δημόσιων Ιδρυμάτων, θα συμπαρασύρει τα δημόσια πανεπιστήμια στην υποβάθμιση της ποιότητας και των παροχών για να εξοικονομούν χρήματα.

Το ίδιο ακριβώς έγινε και σε άλλους τομείς! Η συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα δεν οδήγησε σε καλύτερες παροχές. Η ύπαρξη π.χ. ιδιωτικών νοσοκομείων δεν οδήγησε σε βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η “απελευθέρωση της αγοράς” στον σιδηρόδρομο δεν έφερε ασφαλείς μεταφορές, αλλά πολύνεκρα εγκλήματα, όπως στα Τέμπη. Η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων δεν οδήγησε σε σύγχρονες και ασφαλείς κτηριακές υποδομές, σε προγράμματα σπουδών και εγχειρίδια που θα μορφώνουν ολόπλευρα τα παιδιά.

Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης το επιστρέφουμε ως απαράδεκτο
και το θεωρούμε αιτία πολέμου! Να μην κατατεθεί.

  • Έχουμε χρέος ως εκπαιδευτικοί στη νέα γενιά να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την επιχειρηματική λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές. 15% για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεση επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.
  • Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων
  • Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ΕΒΕ
  • Όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο. Κατάργηση του ν.4589/19.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ΕΕΠ – ΕΒΠ σε Α/θμια και Β/θμια/Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.
  • Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση στα σχολεία (ν. 4692/2020, ν.4823/21,
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/δουλειά με δικαιώματα. Αυξήσεις στους μισθούς Καταπολέμηση της ακρίβειας (κατάργηση ΦΠΑ στα βασικά είδη/χρηματιστήριο ενέργειας/κρατικοποιήσεις/πλαφόν στις τιμές της ενέργειας)
  • Ενώνουμε την φωνή μας μαζί με το φοιτητικό και εργατικό κίνημα για να μην κατατεθεί – να μην ψηφιστεί αυτός ο νόμος.
  • Κηρύσσουμε στάση εργασίας 11:00 με 14:00 ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή όσων συναδέλφων μπορούν να συμμετέχουν στοπ μεγάλο συλλαλητήριο μαθητών και φοιτητών την: Πέμπτη 11 Γενάρη στην Αθήνα στα Προπύλαια στις 12:00.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο Η
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΕΠΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΚΟΥΝΕΛΑ