Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Σχετικά με την χορήγηση επιδόματος σίτισης- στέγασης εκπαιδευτικών

Αίγινα ,22/11/2023
Αρ. Πρωτ.: 68
ΠΡΟΣ: κ. Βουλευτές Α΄ Πειραιά,
ΚΟΙΝ.: κ. Δήμαρχο Αίγινας, κ. Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου,
κ. Δημ. Συμβούλους Αίγινας, ΜΜΕ
 

ΘΕΜΑ: “ Σχετικά με την χορήγηση επιδόματος σίτισης- στέγασης εκπαιδευτικών”

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε νησιών Αργοσαρωνικού πραγματοποίησε πρόσφατα συνάντηση με τον Δήμαρχο Αίγινας για προβλήματα των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν συνάδελφοι από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και από τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , καθώς και όλα τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου που εργάζονται στην Αίγινα.
Κατά τη συνάντηση τέθηκε στον κ. Δήμαρχο το σοβαρότατο θέμα της παροχής επιδόματος στέγασης και σίτισης προς τους αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς του νησιού από τον Δήμο.

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στο νησί της Αίγινας βρίσκονται μακριά από τις οικογενειακές τους εστίες συντηρώντας δύο σπίτια (κάποιες φορές και τρία , όταν υπάρχει παιδί που σπουδάζει) και επιβαρύνονται με το μεγάλο κόστος διαβίωσης, διαμονής τους. Τονίστηκαν οι ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο θέμα της στέγασης οι συγκεκριμένες κατηγορίες συναδέλφων σ’ ένα τουριστικό νησί όπως η Αίγινα. (ακρίβεια ενοικίων, απαίτηση ιδιοκτητών για αποχώρηση πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς) .

Από την πλευρά του ο κ. Δήμαρχος αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος για την παροχή επιδόματος σίτισης και στέγασης στους εκπαιδευτικούς του νησιού και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από την πλευρά του Δήμου. Από αυτές προκύπτει ότι:
α. Έχει εγκριθεί η δυνατότητα στο Δήμο Αίγινας να παρέχει αυτά τα επιδόματα σε έκτακτους και νεοδιόριστους υπαλλήλους του νησιού (περιλαμβάνονται εκτός από τους εκπαιδευτικούς και άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων). 

β. Δεν εγκρίθηκε συγκεκριμένο κονδύλι από την πλευρά του κεντρικού κράτους για την παροχή επιδόματος. Αντίθετα ζητήθηκε να καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου.

γ. Το συγκεκριμένο κονδύλι , σύμφωνα με δήλωση του κ. Δημάρχου ανέρχεται σε 606.000 ευρώ, ποσό που ο Δήμος Αίγινας αδυνατεί να καλύψει από δικούς του πόρους.

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ν. Αργοσαρωνικού ζητά να σταματήσει τώρα η μεταφορά των ευθυνών από τον Δήμο στο Υπουργείο Παιδείας ,στα συναρμόδια Υπουργεία και το αντίστροφο. 

  • Απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση στο δίκαιο αίτημά μας για παροχή του επιδόματος στέγασης σε όλους τους αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που ζουν μακριά από τόπο κατοικίας τους. Δεν μας αρκούν ούτε τα ευχολόγια, ούτε οι απλές δηλώσεις συμπάθειας προς τους εκπαιδευτικούς. 
  • Εδώ και τώρα η κεντρική διοίκηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση στους Δήμους ώστε κανένας συνάδελφος (αναπληρωτής ή νεοδιόριστος) να μην μείνει έξω από αυτή την ενίσχυση.
  • Καλούμε τους βουλευτές της Α΄ Πειραιά και το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας να πάρουν θέση στηρίζοντας το δίκαιο αίτημά μας.
 Για το Δ.Σ


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΥΚΟΥΡΗ                                                             ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΕΠΠΑΣ