Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

Δ.Τ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Αίγινα,12/11/2023

Αρ. Πρωτ.: 66

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ των Συλλόγων Π.Ε :Πειραιά «Η Πρόοδος», Νίκαιας-Πειραιά, Κερατσινίου-Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, A΄ Πειραιά «Ρ. Φεραίος», Αργοσαρωνικού και Σαλαμίνας

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ

 

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε παράσταση των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των  Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά στα γραφεία των νέων Συμβούλων Εκπαίδευσης - Αξιολογητών. Στη συνάντηση παρέστησαν περισσότεροι από τους μισούς Συμβούλους Εκπαίδευσης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μία σύμβουλος ειδικοτήτων και μία ΕΕΠ.

Με την έναρξη της συνάντησης οι εκπρόσωποι των συλλόγων έλαβαν τον λόγο και έθεσαν τα παρακάτω:

1.      Κατήγγειλαν τις εκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ που επιδιώκουν να επαναφέρουν τον επιθεωρητισμό στην εκπαίδευση. Οι πολιτικές αυτές στοχεύουν στην προσαρμογή του σχολείου  στις ανάγκες του κεφαλαίου ως προς τη δομή και το περιεχόμενο, στην αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών, μαθητών και οδηγούν στη μετατροπή των «Συμβούλων» από θεσμό παιδαγωγικής-συμβουλευτικής στήριξης σχολείων και εκπαιδευτικών σε θερμό ιεραρχικού και διοικητικού ελέγχου.   

2.      Δήλωσαν ότι οι Σύλλογοί μας είναι αποφασισμένοι να σταθούν στο πλευρό των νεοδιόριστων συναδέλφων/φισσών, να μπλοκάρουν και να ακυρώσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν κάθε προσπάθεια να ξεκινήσει η ατομική αξιολόγηση, κάθε προσπάθεια επιστροφής του επιθεωρητισμού στα σχολεία μας. Να σταθούν έξω από τις πύλες των σχολείων μαζί με τους συλλόγους διδασκόντων  - ακόμα και στις περιπτώσεις που συνάδελφοι επιλέξουν ατομικές λύσεις -  μην επιτρέποντας την εφαρμογή των πολιτικών που διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση.

3.      Κάλεσαν τους Συμβούλους Εκπαίδευσης να μην λειτουργήσουν ως αξιολογητές, αλλά να συνταχθούν στην προσπάθεια ακύρωσης της αξιολόγησης μαζί με τον υπόλοιπο κλάδο συμμετέχοντας στη Απεργία-Αποχή.

4.      Να μην γίνουν φορείς των εκβιαστικών και εκφοβιστικών διλημμάτων και πρακτικών μέσω των οποίων το ΥΠΑΙΘ επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους/τις νεοδιόριστους συναδέλφους/φισσες μας. Να σεβαστούν και να μην πιέζουν όσους/όσες έχουν δηλώσει Απεργία-Αποχή και συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας της ΔΟΕ.

5.      Να αποφύγουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τα σωματεία των εκπαιδευτικών που θα σταθούν μπροστά στις πύλες των σχολείων για να ακυρώσουν τις διαδικασίες ατομικής αξιολόγησης.

Από την μεριά των Συμβούλων  Εκπαίδευσης όλοι οι παρόντες έλαβαν τον λόγο και κοινός τόπος στις τοποθετήσεις τους ήταν τα ακόλουθα:

1.      Θα σεβαστούν τις/τους εκπαιδευτικούς που δηλώνουν Απεργία-Αποχή, δεν θα επιμείνουν και δεν θα πιέσουν κανέναν και καμιά μετά την πρώτη προσέγγιση που θα έχουν μαζί τους. Εφόσον έχει δηλωθεί η συμμετοχή στην απεργία αποχή δεν θα ορίσουν μονομερώς την προβλεπόμενη προπαρασκευαστική συνάντηση. Διευκρινίστηκε επίσης ότι η συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή δε συνιστά και δε θα καταγράφεται ως «άρνηση αξιολόγησης» αλλά συμμετοχή σε μια νομίμως προκηρυχθείσα αγωνιστική κινητοποίηση και ως εκ τούτου δεν προτίθενται να συντάξουν και να αναρτήσουν μονομερώς πρακτικό προπαρασκευαστικής συνάντησης.

2.      Στην αντίθετη περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί αποδέχονται τη διαδικασία αξιολόγησης και επιθυμούν να αξιολογηθούν δήλωσαν ότι είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση και σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες.

3.      Δε θα βρεθούν αντιμέτωποι και απέναντι στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει τα συλλογικά όργανα των εκπαιδευτικών στις περιπτώσεις που θα βρεθούν έξω από σχολεία. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα αποχωρούν ενημερώνοντας τον αξιολογούμενο ότι η αξιολόγηση δεν πραγματοποιήθηκε χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

 

Με την λήξη της συνάντησης οι εκπρόσωποι των συλλόγων, έχοντας απόλυτη συναίσθηση ότι οι τοποθετήσεις των παρόντων δεν δεσμεύουν τη στάση των Συμβούλων εκπαίδευσης που απουσίαζαν, δήλωσαν ότι θα εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια να τους συναντήσουν όλους, ώστε να τοποθετηθούν πάνω στα ερωτήματα που έθεσαν. Για το σκοπό αυτό θα επιδιώξουν την πραγματοποίηση νέας συνάντησης εντός της επόμενης εβδομάδας.  

 

Συναδέλφισες/φοι,

Καλούμε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και μαζική συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες των Συλλόγων μας. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να ενημερώνουν άμεσα τα σωματεία τους για τις επισκέψεις των αξιολογητών στα σχολεία, να καταγγέλλουν στους εκπροσώπους των σωματείων τους κάθε προσπάθεια εκβιαστικής επιβολής της αξιολόγησης και να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις τους για τις επόμενες κινητοποιήσεις. Όλες οι γενιές των εκπαιδευτικών θα σταθούμε με αξιοπρέπεια απέναντι στην υποκρισία και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, απέναντι στις ατομικές λύσεις και επιλογές, χωρίς φόβο αλλά με πάθος, με σημαία και οδηγό το δίκιο των συλλογικών μας αγώνων για την υπεράσπιση του δημόσιου, δωρεάν και καθολικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

 

Μαζικός, συλλογικός, ανυποχώρητος αγώνας για δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά

Η αξιολόγηση δεν θα περάσει!

 

 

Για το Δ.Σ

    Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΥΚΟΥΡΗ                                                                    ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΕΠΠΑΣ