Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019


   ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΔΑΣΚΑΛΩΝ  ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ                                      Αίγινα ,  3/3/2019
        ΝΗΣΙΩΝ  ΑΡΓΟΣΡΩΝΙΚΟΥ
                                                                                                                                   Α.Πρ. 22



     Δικαιοσύνη για τον Εμπουκά – Να ξεκαθαριστούν οι συνθήκες θανάτου του στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας.
   
Σοβαρά ερωτηματικά έχουν προκύψει για το θένατο νιγηριανού μετανάστη Εμπουκά μέσα στο Αστυνομικό  Τμήμα της Ομόνοιας.  Ο συγκεκριμένος μετανάστης πέθανε την Παρασσκευή 8 Φεβρουαρίου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες , ο θάνατός του αποσιωπήθηκε εντελώς από τα καθεστωτικά Μ.Μ.Ε  και αποκρύφθηκε  για διάστημα μιας περίπου ημέρας και από τη γυναίκα του.  Θα ήταν απαρατήρητος αν δεν καταγγέλλονταν από  την Ένωση Αφρικανών Γυναικών. Προσήχθη στο Α.Τ  Ομόνοιας για εξακρίβωση στοιχείων και δεν κατάφερε να βγει ζωντανός , ενώ στην αναζήτησή του από τη γυναίκα του της είπαν να κάνει δήλωση εξαφάνισης. Τελικά ο θάνατός του ανακοινώθηκε στο δικηγόρο της οικογένειας 24 ώρες  αργότερα. Η Ένωση Αφρικανών Γυναικών κατήγγειλε ακόμα ότι ο Εμπουκά είχε προσαχθεί στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα λίγους μήνες πριν μαζί με άλλα άτομα της αφρικανικής κοινότητας και εκεί είχαν πέσει θύματα ξυλοδαρμού.
  Είναι μια  ακόμη περίπτωση  που προστίθεται στη μαύρη λίστα ανώνυμων θυμάτων της κρατικής καταστολής , μιας λίστας που περιλαμβάνει φτωχούς, μετανάστες , άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Το περιστατικό δείχνει με τραγικό τρόπο τη βια και τη βαρβαρότητα που βιώνουν καθημερινά οι μετανάστες από τους μηχανισμούς καταστολής του κράτους.
Το Α.Τ Ομόνοιας  είναι γνωστό από αρκετά χρόνια πριν για άσκηση ρατσιστικής βίας σε βάρος μεταναστών και έχει χαρακτηριστεί από το Συνήγορο του Πολίτη «ως χώρος που γίνεται κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων και των αλλοδαπών.

Να διευκρινιστούν άμεσα οι συνθήκες θανάτου του νιγηριανού μετανάστη και ν’ αποδοθούν ευθύνες για το θάνατό του , στο βαθμό που υπάρχουν.
Να μπει φραγμός στην αστυνομική βία και καταστολή.

                                         ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

   Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΕΠΠΑΣ                                                                      ΜΑΡΘΑ ΚΙΤΣΑΝΤΑ