Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ                        Αίγινα ,  4/2/2014
ΝΗΣΙΩΝ   ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ                                                                                   
                                                                                  Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΚΩΝ                           μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.
ΑΙΓΙΝΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ)
                                                                                        Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
                                                                                Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή τύχη·

                                                                                        διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
                                                                                    A όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

                                                                                    Aλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
                                                                                    Aνεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.

                                                                                                
Κωνσταντίνος Καβάφης «Τείχη»
 


    Την  Παρασκευή 7/2/2014 εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση της διαθεσιμότητας των συναδέλφων από τα  Ε.Π.Α.Λ που έγινε το περασμένο καλοκαίρι από τη συγκυβέρνηση στα πλαίσια των απαιτήσεων Μνημονίου και Τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο. Παράλληλα κοντεύει να τελειώσει το χρονικό περιθώριο των οκτώ μηνών στο οποίο λήγει το όριο της διαθεσιμότητας και περισσότεροι από τετρακόσιοι καθηγητές, που δεν έχουν μεταταχθεί σε άλλη θέση του δημοσίου μέχρι τώρα,  κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την απόλυση. Το καθεστώς της διαθεσιμότητας – απόλυσης καθόλου δεν κλείνει με τις μέχρι τώρα διαθεσιμότητες από τα Ε.Π.Α.Λ, όσο κι αν ο Υπουργός Παιδείας ισχυρίζεται  το αντίθετο. Αντίθετα ,με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση(Π.Δ 152/2013) , γίνεται μόνιμο , όπως δείχνουν τόσο η ποσόστωση για το πέρασμα από βαθμό σε βαθμό  όσο και η ευκολία αλλά και η αυθαιρεσία με την οποία κάποιος μπορεί να κριθεί ανεπαρκής.
    Οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις εγκαινιάζουν ένα καινούργιο κεφάλαιο επίθεσης στο δημόσιο σχολείο με στόχο τη διάλυσή του. Στόχος δεν είναι μόνον οι εκπαιδευτικοί αλλά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και η ίδια η μόρφωση ως κοινωνικό δικαίωμα και αγαθό. Ήδη η κατάργηση ολόκληρων τομέων από τα Ε.Π.Α.Λ , σήμανε το τέλος της δημόσιας εκπαίδευσης για χιλιάδες μαθητές που παρακολουθούσαν μαθήματα σ’ αυτούς τους τομείς. Όσοι στο μέλλον θέλουν επιλέξουν σπουδές από τους καταργημένους τομείς είναι πλέον αναγκασμένοι ν’ απευθυνθούν στα ιδιωτικά Ι.Ε.Κ. Το κέρδος και η εμπορευματοποίηση αναδεικνύονται κυρίαρχα από κάθε πλευρά της μνημονιακής πολιτικής, σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής των πολλών.
   Μέσα σ’ αυτό το κλίμα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο μνημονιακός κανιβαλισμός της συγκυβέρνησης σε βάρος όχι μόνον εναντίον της εκπαίδευσης αλλά εναντίον όλου του λαού. Νέοι ληστρικοί φόροι και χαράτσια , τρομακτικό ποσοστό ανεργίας , περίπου 28% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (1,5 εκατ. άτομα), κατασχέσεις πρώτης κατοικίας , μισθών και τραπεζικών καταθέσεων, πραγματικότητες που έμπρακτα αποδεικνύουν ότι το μόνο πλεόνασμα που υπάρχει για τον απλό κόσμο είναι αυτό της ανεργίας , της φτώχεια και εξαθλίωσης και κανένα άλλο.  Παρά τις προπαγανδιστικές και απολύτως παραπλανητικές φλυαρίες της συγκυβέρνησης για έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων και της λιτότητας , αυτό που προγραμματίζεται είναι ένα καινούργιο μνημόνιο για μετά τις ευρωεκλογές που θα συνοδεύεται από νέο δάνειο νεοαποικιακής υποτέλειας στο γερμανικό imperium. Δάνειο που θα φέρει καινούργιες υποχρεώσεις «διαρθρωτικών αλλαγών» , δηλ, νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις, νέες συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, μεγαλύτερη εξάπλωση της μαύρης εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.   
 Κανένας εκπαιδευτικός να μην απολυθεί. Να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους                     

               "Παιδεία – Υγεία – Στέγη - Ρεύμα και Νερό για όλο το λαό’’