Τρίτη 9 Απριλίου 2019

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ  Αίγινα ,   09/04/2019

ΝΗΣΙΩΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ


                                                                                     Α.Πρ.26     

  ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ


η ΑΔΙΚΙΑ και η ΔΙΑΚΡΙΣΗαπέναντι στις ελαστικά εργαζόμενες μητέρες. Έγινε ακόμη πιο φανερό ότι το ζήτημα των αδειών μητρότητας αναδεικνύει πολύ δραματικά το πρόβλημα που δημιουργούν οι “ευέλικτες” εργασιακές σχέσεις και τα “ευέλικτα” δικαιώματα, με την αδιάλλακτη εργοδοσία να επιτίθεται στη μητρότητα, χρησιμοποιώντας ένα σωρό προσχήματα και εμπαίζοντας τις αναπληρώτριες μητέρες.

Οι αναπληρώτριες μητέρες λοιπόν, που έκαναν έστω και μία φορά χρήση του μειωμένου ωραρίου τους πριν την έκδοση της Υπουργικής απόφασης αποκλείονται από την άδεια ανατροφής των 3,5 μηνών. Επίσης, η εν λόγω άδεια χορηγείται αποκλειστικά μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (κύησης-λοχείας) και ο χρόνος λήψης της δεν μπορεί να μετατεθεί ούτε να παραταθεί, λήγει δηλαδή με τη λήξη της εργασιακής σχέσης της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού. Άρα , οι 3,5 μήνες ανατροφής τέκνου για τους οποίους τόσο υπερηφανεύτηκε ο Υπουργός, όχι μόνο δεν δικαιώνουν τα αιτήματα  των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών αλλά δεν μπορούν καν να χορηγηθούν σε όλες τις νέες μητέρες. Για να καταφέρει δηλαδή μία αναπληρώτρια να πάρει την άδεια ανατροφής, θα έπρεπε να “οργανώσει” πότε θα μείνει έγκυος και πότε θα γεννήσει, για να προλάβει  τη λήξη της σύμβασής της!

Οι νέες μητέρες και πατέρες στον ιδιωτικό τομέα που δουλεύουν με μπλοκάκι (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) δεν έχουν κανένα δικαίωμα στη μητρότητα-πατρότητα και δεν δικαιούνται καμία άδεια. Οι νέοι γονείς στερούνται τα εργασιακά τους δικαιώματα, στην ευχέρεια του κάθε αφεντικού, που συνήθως αρκείται στο μικρό επίδομα των 200€ για 4 μήνες!

Ο αγώνας μας λοιπόν συνεχίζεται, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, για την διεκδίκηση όσων δικαιωματικά μας ανήκουν! Καταγγέλλουμε την στάση του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Εργασίας που διακρίνει βρέφη αναπληρωτριών και μονίμων, βρέφη συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου!Κανένα βρέφος να μην στερηθεί την μητέρα του και τον πατέρα του στην τρυφερή αυτή ηλικία, να μην στερηθεί το μητρικό γάλα που τόσο έχει ανάγκη για την πλήρη ανάπτυξή του!

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ΠΛΗΡΗ εξίσωση αδειών ανατροφής, χορήγηση αδειών επαπειλούμενης κύησης και ασθένειας τέκνου.

ΚΑΛΟΥΜΕ:
·      
·      Σε νέα κινητοποίηση και παράλληλες δράσεις στο κέντρο της Αθήνας το Σάββατο 13 Απρίλη στην οδό Ερμού.
·      Τα σωματεία και τους συλλόγους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 10/4.
·      Αναπληρώτριες/ες με παιδιά μέχρι 4 ετών να συνεχίσουν να καταθέτουν τις αιτήσεις για 9μηνη άδεια στο πρότυπο του συλλόγου Αριστοτέλη μαζί με τη γνωμοδότηση δικηγόρου που επισυνάπτεται.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
·      Πλήρη προστασία της κύησης και ακώλυτη χορήγηση άδειας ασθένειας τέκνου και άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας
·      Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία - Κανένας αποκλεισμός από παροχές μητρότητας για τις άνεργες συναδέλφισσες - Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας -Συμπερίληψη των περιπτώσεων υιοθεσίας
·      Πλήρη προστασία της μητρότητας – Εννεάμηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας
·      Αναδρομική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων για όσες/ όσους εξαναγκάστηκαν σε χρήση των αδειών άνευ αποδοχών!
·      Να δοθεί σε ΟΛΕΣ τις αναπληρώτριες μητέρες η άδεια των 3,5 μηνών ανεξαρτήτως αν έχουν κάνει χρήση μειωμένου ωραρίου.

Σπάμε τις απαγορεύσεις! Τέρμα οι εκβιασμοί!
Πλήρης εξίσωση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους!


ΟΛΕΣ/ΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥ (Σύνταγμα) ΣΑΒΒΑΤΟ 13/4 11:00


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                        Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΕΠΠΑΣ                                               ΜΑΡΘΑ ΚΙΤΣΑΝΤΑ