Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 27.3.2024

     Συνήλθε σε όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού στις 27/03/2024 και ώρα 6.30 μ.μ η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου , ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.  Προς όλα τα μέλη του Συλλόγου είχε σταλεί προηγουμένως σχετική πρόσκληση. Εκλέχτηκαν κατά τόπους Προεδρεία και αποφασίστηκε Προεδρείο της Συνέλευσης ν’ αποτελείται από το συνάδελφο Γιώργο Κυριακού και τις συναδέλφισσες  Κόλλια Ελένη και Λάζαρη Σοφία.

       Η Συνέλευση είχε την απαιτούμενη απαρτία του ½ +1 των μελών  με βάση το άρθρο 19. παρ.1 του   καταστατικού.

  Παραβρέθηκαν και ψήφισαν 116 από τα 180 τακτικά και ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη του Συλλόγου. Οι σχετικοί κατάλογοι με τα ονόματα και τις υπογραφές των μελών που παραβρέθηκαν , κρατούνται  στα αρχεία του Συλλόγου.  

   Στη συνέλευση παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Χρ.Ρέππα και άλλα μέλη του Δ.Σ και του Συλλόγου στα, άλλα πλην Αίγινας, νησιά  η εισήγηση του Δ.Σ (ομόφωνη απόφαση) για το θέμα της απεργίας αποχής από τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης (ν.4692/20 , 4823/21 και σχετικές εγκύκλιοι)  και για σειρά άλλων προβλημάτων της εκπαίδευσης που υπάρχουν τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ακολούθως έγιναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις μελών του Συλλόγου και του Δ.Σ και ύστερα από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων

 Αποφασίστηκε

     η Γενική Συνέλευση  να προκηρύξει απεργία αποχή από τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και των εκτελεστικών του εγκυκλίων του ΥΠΑΙΘ καθώς και για μια σειρά άλλα εκπαιδευτικά προβλήματα που υπάρχουν τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο που αναλυτικά αναφέρονται στο εξώδικο στους αρμόδιους φορείς και στο σκεπτικό της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης. Αποφασίστηκε ακόμη να ζητηθεί από τη Δ.Ο.Ε η επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής και η συμμετοχή του Συλλόγου μας στην πανεργατική απεργία της 17ης Απριλίου 2024 και καλεί τα Δ.Σ ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να προκηρύξουν κι αυτά απεργία και να πάρουν μέτρα για την επιτυχία της.  

Ψήφισαν : 116

Υπέρ της προκήρυξης της Απεργίας Αποχής  από τον Σύλλογο  σύμφωνα με την εισήγηση του δ.σ  :    114

 Κατά:   02

Λευκά:   0

43 μέλη της Γενικής Συνέλευσης έχουν την άποψη ότι τυχόν επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής από το Σύλλογο θα πρέπει να γίνει από νέα Γενική Συνέλευση και όχι από το Δ.Σ      

    

                 Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αναλυτικά έχει ως εξής:

  «Η κατάσταση στην εκπαίδευση και την κοινωνία είναι σε μια κρίσιμη καμπή. Από τη μια η κυβερνητική επίθεση στο βιοτικό επίπεδο , στα μορφωτικά , εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Η ακρίβεια των βασικών αγαθών γίνεται όλο και πιο απειλητική για τη διαβίωση της λαϊκής οικογένειας. Δημόσια Υγεία είναι στο στόχαστρο των πολιτικών του κεφαλαίου/ Ε.Ε /κυβέρνησης για πλήρη εμπορευματοποίηση. Από τα απογευματινά ιατρεία του νόμου Γεωργιάδη μέχρι το νέο νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ σε μια πορεία για την κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Είναι μια βαθιά αντιδραστική αλλαγή που θα επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά συνολικά ολόκληρη την εκπαιδευτική διαδικασία. Σε συνεργασία με τον Ο.Ο.Σ.Α ο Πιερρακάκης ετοιμάζει τις προσλήψεις εκπαιδευτικών από τους διευθυντές των σχολείων σ’ ένα καθεστώς μαύρης εργασίας προφανώς , την ελεύθερη επιλογή σχολείου και βιβλίου. Εμπορευματοποίηση κάθε πλευράς της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ωστόσο αυτό που βγαίνει ξεκάθαρα από τις εξελίξεις της περιόδου είναι η μεγάλη αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει και να επιβάλλει την πολιτική της στην κοινωνία και την εκπαίδευση. Ειδικά στους χώρους της εκπαίδευσης η απαξίωση της πολιτικής της είναι βαθιά και αυτό την αναγκάζει να καταφεύγει στη βία και την καταστολή. Η κυβέρνηση της ΝΔ ως εκφραστής  των αναγκών του κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της Ε.Ε αποδεικνύεται όλο και περισσότερο επικίνδυνη και καταστροφική. Ο αυταρχισμός και η πολιτική της πυγμής που επιδείχνει απέναντι στους λαϊκούς αγώνες είναι αδυναμία και όχι δύναμη , είναι μια συνεχώς απονομιμοποιημένη και απομονωμένη κυβέρνηση. 

   Το έγκλημα των Τεμπών ένα χρόνο μετά έδειξε ξεκάθαρα όχι μόνο τη γύμνια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων αλλά κυρίως ότι η πολιτική του κέρδους είναι ασύμβατη με την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Η προσπάθεια δε της κυβέρνησης και των φιλικών της Μ.Μ.Ε να  συγκαλύψουν τις ευθύνες της δημιουργούν όλο και πιο ενεργές αντιστάσεις μέσα στην κοινωνία. Είναι ορατή η ανάπτυξη ενός κινήματος αντίστασης στην πολιτική της. Αυτό το κίνημα πρέπει να το στηρίξουμε και να το μεγαλώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Η απεργία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ένας σταθμός ανάπτυξης αυτής της αντίστασης, ήταν μια μεγάλη πανεργατική κινητοποίηση μέσα από την οποία δεν εκφράστηκε μόνο λαϊκή οργή για τη συγκάλυψη του  εγκλήματος των Τεμπών αλλά και η αντίθεση στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

    Το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε σφοδρότατη επίθεση εναντίον του μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος επιχειρώντας να επιβάλει ένα καθεστώς τρόμου ώστε να εφαρμόσει την αξιολόγηση. Άδικος ο κόπος του .Οι συνεχείς καταφυγές στα δικαστήρια για την απεργία αποχή της ΔΟΕ, ΟΛΜΕ , ΑΔΕΔΥ δείχνουν ξεκάθαρα ότι η πολιτική του , ειδικά για την αξιολόγηση, δεν έχει καμιά αποδοχή στη βάση του κλάδου, αδυνατεί να προχωρήσει και προσπαθεί να την επιβάλλει με την απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας και τη φίμωση των πρωτοβάθμιων σωματείων. Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει τη δύναμη να συνεχίσει για την ανατροπή της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού. 

   Επιχειρώντας μετά από τρία χρόνια αγώνων και ηρωικής αντίστασης του κλάδου να μας φοβίσει και να μας υποχρεώσει να σκύψουμε το κεφάλι. Οι εκβιασμοί, οι συκοφαντίες, οι απειλές, οι παρελκυστικές και παραπλανητικές τακτικές, η διασπορά ψευδών ειδήσεων, όλα όσα αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν είναι τίποτα μπροστά στον εφιάλτη της αξιολόγησης που απειλεί να σκεπάσει τα σχολεία μας. Συγκεκριμένα το Υπουργείο :

- Με την εγκύκλιο 28857/Ε3/20-3-2024 ενεργοποιεί το πεδίο Β της αξιολόγησης για το σύνολο των εκπαιδευτικών και μάλιστα με προθεσμίες από 27/3 έως 2/4! Πεδίο από το οποίο μόνο η κηρυγμένη απεργία-αποχή μπορεί να μας διαφυλάξει.

- Με την εγκύκλιο 29287/Ε3/20-3-2024 επιβεβαιώνει την αυτοεκπληρούμενη προφητεία της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΔΟΕ εκτοξεύοντας για μία ακόμα φορά απειλές για ενεργοποίηση του άρθρου 56 περί κυρώσεων κλπ.

   1.Η αυταρχική και αντιδημοκρατική απόφαση του δικαστηρίου που επί της ουσίας απαγορεύει την απεργία στους δημοσίους υπαλλήλους ενάντια σε νόμους του κράτους, αποτελεί αντισυνταγματική εκτροπή και εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για το ευρύτερο συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα. Εντάσσεται στο ίδιο καθεστώς του συμπλέγματος κυβέρνησης-επιχειρηματικών ελίτ-ΜΜΕ-δικαστικών και κρατικών μηχανισμών που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο το τελευταίο διάστημα με το κουκούλωμα του εγκλήματος των Τεμπών, τις προτάσεις για αθώωση . Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ δεν έχουν ασκήσει έφεση στις καταδικαστικές αποφάσεις για την απεργία-αποχή. Τις καλούμε έστω και τώρα να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να το πράξουν. Η δικαστική εξουσία αναδεικνύεται σε βασικό μοχλό στήριξης των επιλογών της κυβέρνησης καταστέλλοντας κάθε αντίσταση που δεν είναι αντιμετωπίσιμη από την κρατική πολιτική.

2.Ο Γ.Γ. του Υπουργείου, για πολλοστή φορά, αναλαμβάνει αρμοδιότητες δικαστή, εκτοξεύοντας απειλές κατά των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών αλλά και των πρωτοβάθμιων σωματείων. Δεν αποτελεί όμως δική του ευθύνη να ερμηνεύει το εργατικό δίκαιο, να προκαταλαμβάνει όλες τις μελλοντικές απεργίες όλων των σωματείων (ΑΔΕΔΥ-ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-πρωτοβάθμια σωματεία) όποια αιτήματα και αν διεκδικούν! Ο ισχυρισμός του ότι επειδή βγήκαν παράνομες οι προηγούμενες κηρύξεις απεργίας-αποχής της ΑΔΕΔΥ και της ΔΟΕ θα είναι παράνομες όλες οι επόμενες επομένως αυτομάτως πηγαίνουμε στις κυρώσεις του άρθρου 56, δεν αποτελεί απλώς νομικό ακροβατισμό αλλά σαφή επιδίωξη τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών ολοκληρωτικής κοπής.

   Η λεγόμενη αξιολόγηση έρχεται να δείξει με το δάχτυλο τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, τους ίδιους τους μαθητές ως τους μεγάλους υπεύθυνους για τα αδιέξοδα του σημερινού σχολείου. Ας μη μας κοροϊδεύουν:

Φταίει το έλλειμμα της αξιολόγησης για τα χάλια των σχολικών υποδομών που κάθε λίγο έχουμε και έναν τραυματισμό και είχαμε μέχρι και θάνατο μαθητή στις Σέρρες ή για το γεγονός ότι το Πειραματικό δημοτικό στην Μαράσλειο, στο κέντρο της Αθήνας, είναι κλειστό εξαιτίας της πτώσης σοβάδων.

Φταίει το έλλειμα της αξιολόγησης για την όξυνση πολλών κοινωνικών, μαθησιακών και άλλων προβλημάτων που εντοπίζουμε μέσα στα σχολεία και μεγάλωσαν μετά την πανδημία; Και έχουν το θράσος οι «άριστοι» να μας κουνάνε το δάχτυλο που δεν μπόρεσαν να διεξάγουν μια εκπαιδευτική έρευνα μέσω ΙΕΠ - για το οποίο εκτός των άλλων δαπανώνται πολλά εκ € για την λειτουργία του – σε σχέση με τις επιπτώσεις τη πανδημίας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Γιατί ενώ έφεραν νέα αναλυτικά προγράμματα που συνεχίζουν στον ίδιο δρόμο της αποσπασματικότητας και των εφήμερων δεξιοτήτων δεν «αξιολόγησαν» τα προηγούμενα;

Εδώ η αξιολόγηση δεν είναι αναγκαία;

Φταίει η έλλειψη αξιολόγησης για το θέμα της λεγόμενης σχολικής βίας που επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν με ανώνυμες πλατφόρμες καταγγελίας και να φορτώσουν με ανάθεση από τον Δ/ντης όλη την ευθύνη σε έναν εκπαιδευτικό υπεύθυνο ανά σχολείο;

Ο συνάδελφος και η συναδέλφισσα που εδώ και μια δεκαετία γύριζε όλη την Ελλάδα ως

αναπληρωτής/ρια για να στηρίξει με προσωπικό, οικονομικό και οικογενειακό κόστος το δημόσιο σχολείο, που εξαναγκάστηκε με το ν.4589 του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ένα σκασμό λεφτά σε προσόντα και πιστοποιήσεις για να γίνει στην πορεία μόνιμος και να αμείβεται με 735€ δεν είναι αξιολογημένος; Πρέπει να τον περάσουμε από κρησάρα.

    Ήταν ικανός τόσα χρόνια να ματώνει και να πληρώνει και τώρα πρέπει να αποδείξει ότι είναι άξιος και ικανός να μορφώνει τα παιδιά του λαού; Σε καμία περίπτωση! Έχει «αξιολογηθεί» στις πιο σκληρές συνθήκες κρατώντας το σχολείο όρθιο, το «καθαρό βλέμμα» των χιλιάδων μαθητών είναι η πιο ζωντανή απόδειξη, και δεν πρόκειται να κριθεί σε δύο προπαρασκευασμένα 45λεπτά σόου.

ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ!

   Αν ήθελαν ένα καλύτερο σχολείο όλες οι κυβερνήσεις θα ξεκινούσαν με τα βασικά: α) Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών β) Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γ) Μείωση των μαθητών στις τάξεις δ) Εξασφάλιση σύγχρονών και ασφαλών σχολείων ε) Αύξηση των δαπανών για την παιδεία και των μισθών μας στ) θέσπιση σύγχρονων αναλυτικών προγραμμάτων που θα προάγουν την ολόπλευρη γνώση για σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει.

   Καλούμε την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ, έστω και τώρα να συναισθανθεί τον παλμό της βάσης του κλάδου και να επαναπροκηρύξει την απεργία-αποχή, διαφορετικά θα έχει την αποκλειστική ιστορική ευθύνη.

   Καλούμε όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουμε τον αγώνα διαρκείας και να τον οργανώσουμε στους Συλλόγους μας με τη μαζική συμμετοχή μας στις Γενικές Συνελεύσεις και τις Επιτροπές Αγώνα.

 Αποφασίζουμε συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17/4 και καλούμε τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ άμεσα να αποφασίσουν απεργία και να πάρουν μέτρα για την επιτυχία της.

  Θεωρούμε ότι η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όπως αυτή είναι θεσμοθετημένη, δεν μπορεί να συμβάλει ούτε στη βελτίωση της ποιότητας διδασκαλίας για τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/τριες, αλλά ούτε και στην εξέλιξή τους σε κανένα επίπεδο.

  Λόγω του αρνητικού ρόλου που διαδραματίζει για το δημόσιο σχολείο το νομοθετικό πλαίσιο των νόμων  4692/20 και 4823/21 και οι σχετικές εκτελεστικές εγκύκλιοι του ΥΠΑΙΘ  η  Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας και εκτιμώντας τη σοβαρότητα και τη διάρκεια  και άλλων  προβλημάτων και ιδίως την άρνηση επίλυσής τους, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τα νηπιαγωγεία και οι εκπαιδευτικοί της περιοχής , όπως το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα με παλιά και ακατάλληλα κτίρια που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών  , τις ελλείψεις προσωπικού ειδικά στις δομές της ειδικής αγωγής και της παράλληλης στήριξης , τις αρνητικές συνθήκες διαβίωσης των εκπαιδευτικών με το υψηλό κόστος των ενοικίων, με την έλλειψη επιδόματος διαβίωσης για αναπληρωτές και νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς της Αίγινας.  

 αποφασίζει:

1. την κήρυξη απεργίας αποχής από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται  με την άσκηση των καθηκόντων μας που αφορούν στις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης που προβλέπονται από τις διατάξεις 9950/ΓΔ5/27.1.2023 Κοινή Υπουργική Απόφαση, την 12980/Ε3/3.2.2023 (Β΄ 602) Κοινή Υπουργική Απόφαση, την 118991/ΓΔ5/23-10-2023 εγκύκλιος την 5302/ΓΔ5/17-1-2024 εγκύκλιος, την 16870/ΓΔ5/16 19-2-2024,  28857/Ε3/20-3-2024 και κάθε άλλης κανονιστικής πράξεως που εκδόθηκε ή θα εκδοθεί κατ’ εφαρμογή και κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 33, 34, 35 και 36 ν.4692/2020 και των άρθρων 56 εώς 83 και 97 ν.4823/2021


2. Αναθέτει και εξουσιοδοτεί το ΔΣ, σύμφωνα με τα ανωτέρω, να προχωρήσει όποτε χρειαστεί σε κήρυξη και νέας επικαιροποιημένης της υφιστάμενης απόφασης απεργίας αποχής.

 

  Με την παρακάτω δήλωση που θα σταλεί προς υπογραφή στους συναδέλφους  και με εξώδικο που θα σταλεί με δικαστικό επιμελητή στα Υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και τη Διεύθυνση Π.Ε Πειραιά ο Σύλλογος μας προκηρύσσει την απεργία αποχή από τη γενική του Συνέλευση.

      ΔΗΛΩΣΗ Συμμετοχής στην Απεργία Αποχή από την ατομική αξιολόγηση (που θα σταλεί στους συναδέλφους για υπογραφή)

  Με την παρούσα δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε στην απεργία- αποχή που έχει προκηρύξει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε ΝΗΣΙΏΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ  στις 27.03.2024 ,  από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων μας που αφορούν στις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης που προβλέπονται από τις διατάξεις των 9950/ΓΔ5/27-1-2023, 118891/ΓΔ5/23-10-2023 και την μεταγενέστερη 41539/ΓΔ5/ 17-1-2024 και κάθε άλλης κανονιστικής πράξεως που εκδόθηκε ή θα εκδοθεί κατ’ εφαρμογή και κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 33, 34, 35 και 36 ν.4692/2020 και των άρθρων 56 εώς 83 και 97 ν.4823/2021 και σχετίζονται με όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντα σχετικά με την ατομική αξιολόγηση (συναντήσεις με Συμβούλους Εκπαίδευσης, ενημέρωση ατομικού φακέλου, κατάθεση έκθεσης αυτοαξιολόγησης κ.τ.λ.).

 

 

 

                                                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

                                                                   ΓΙΩΡΓΟΣ  ΚΥΡΙΑΚΟΥ

                                            

 

 

 ΤΑ ΜΕΛΗ :  ΚΟΛΛΙΑ ΕΛΕΝΗ, ΛΑΖΑΡΗ ΣΟΦΙΑ