Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ/ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΕΣ - ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ


Αίγινα, 28/7/2024 

Αρ.Πρ.:67 

         ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ/ΝΤΡΙΕΣ - ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ  


      Όποιος δεν διεκδικήσει το αδύνατο θα βρεθεί αντιμέτωπος με το αδιανόητο. 

                                       Σύνθημα από τον Γαλλικό Μάη του ‘ 68 


  Οι εξελίξεις που έχουμε στην εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών είναι καταιγιστικές. Είναι παλιά και δοκιμασμένη τακτική του Υπουργείου Παιδείας να προωθεί τα πιο αντιεκπαιδευτικά νομοθετήματα και εγκυκλίους καλοκαίρι, επιδιώκοντας να περάσουν χωρίς αντιδράσεις.   Έτσι έχουμε: 

- Προσπάθεια ενεργοποίησης του διοικητικού αυταρχισμού , μετά τις γνωστές εγκύκλιους Κατσαρού και Νικολόπουλου να καθαιρεθούν διευθυντές σχολείων που συμμετείχαν στην απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση. Στόχος να εμπεδωθεί ακόμα περισσότερο ο φόβος και να καταρρακωθεί στην πράξη το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα. Δεν θα τα καταφέρουν όμως ,όπως δεν τα κατάφεραν μέχρι τώρα.   

- Νομοσχέδιο αντιδραστικών αλλαγών στην εκπαίδευση που στο όνομα της ψηφιοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας προχωρούν την ιδιωτικοποίηση , τη συρρίκνωση του σχολικού δικτύου των απομακρυσμένων περιοχών.. 

   Όλα αυτά μέσα στο γνωστό κλίμα αυταρχισμού που ζούμε μέχρι σήμερα στα σχολεία με τις δικαστικές διώξεις και τη διοικητική τρομοκρατία να προσπαθούν να επιβάλλουν τον μηχανισμό της αξιολόγησης, τη συρρίκνωση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων , την ηλεκτρονική επιτήρηση κάθε πλευράς λειτουργίας του σχολείου , το απαράδεκτο πλαίσιο των σχολικών εκδρομών , την απαράδεκτη ανάκληση χωρισμού τμημάτων μεγάλου αριθμού τμημάτων στη Διεύθυνση Π.Ε Πειραιά (19 τμήματα από τον προηγούμενο Περιφερειακό Διευθυντή και 27 από τον τωρινό και 2 τμήματα Νηπιαγωγείων). Οι ανακλήσεις του χωρισμού των τμημάτων δεν είναι παιδαγωγικό μέτρο αλλά δημοσιονομικό που περικόπτουν θέσεις εργασίας και χειροτερεύουν κατά πολύ τη λειτουργία του σχολείου και τη δουλειά του εκπαιδευτικού.  Το ίδιο και οι περικοπές στην παράλληλη στήριξη ή η συρρίκνωση της ειδικής αγωγής.  Όλα αυτά με μεγάλες συνέπειες στους μαθητές και τις οικογένειές τους. 

  Οι διευθυντές των Σχολείων φορτώνονται με μια ανούσια,  άσχετη και σε μεγάλο βαθμό καταστροφική για την εκπαιδευτική διαδικασία γραφειοκρατία που τους οδηγεί σε εργασιακή εξουθένωση και τους αφαιρεί τη δυνατότητα ν’ ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα του σχολείου τους. Η επιλογή αυτή δεν είναι λάθος της εξουσίας ούτε απλό αποτέλεσμα της έλλειψης γραμματείας στα σχολεία. Είναι τρόπος πειθάρχησης στην πολιτική του Υπουργείου και των επιλογών του. Εκπαιδευτικοί και διευθυντές όλο και περισσότερο μέσα στα σχολεία φορτώνονται με ευθύνες άσχετες με τα καθήκοντά τους.  

  Θέλουν σχολεία κατηγοριοποιημένα των λίγων και των εκλεχτών , των ισχυρών του χρήματος και των οικογενειών που διαθέτουν μορφωτικό κεφάλαιο. Το ρόλο της ταξικής κατηγοριοποίησης του μαθητικού πληθυσμού και των σχολείων παίζουν και τα λεγόμενα πρότυπα – πειραματικά σχολεία του ν. 4692/20, αναπαράγουν την εκπαιδευτική ανισότητα και ανατρέπουν το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση. Καταργούν τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών , εξαρτούν την εργασία τους από την αξιολόγηση δηλ. προσπαθούν να τους μετατρέψουν σε πειθήνια όργανα της κυβερνητικής πολιτική και τους βάζουν σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας , έστω και με λίγα χρήματα παραπάνω. Πολύ περισσότερο στρέφονται κατά της πλειοψηφίας του μαθητικού πληθυσμού μιας περιοχής η οποία είτε με κλήρωση είτε με εξετάσεις θ’ απορριφθεί από την εισαγωγή στα σχολεία αυτά και θ’ στοιβαχτεί σε σχολεία που θα θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας και θα βρεθεί σε θεσμικά κατασκευασμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον που θα ευνοεί τη σχολική αποτυχία και τη σχολική παραβατικότητα. Ευνοούν τους ήδη ευνοημένους και περιθωριοποιούν ακόμη περισσότερο τους ήδη περιθωριοποιημένους. Σε μικρές κοινωνίες σαν την Αίγινα η τυχόν  δημιουργία τέτοιου τύπου σχολείου όχι μόνο θα δημιουργήσει  προβλήματα σαν αυτά που περιγράψαμε παραπάνω αλλά θα μεγαλώσει την εκπαιδευτική πόλωση στο έπακρο. Το θατσερικό μοντέλο εκπαίδευσης που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση με τη συνδρομή Ο.Ο.Σ.Α /Ε.Ε  είναι ιστορικά χρεωκοπημένο και αποτελέσματά του είναι αρνητικά όπου κι αν εφαρμόστηκε.   

   Η λεγόμενη αυτονομία της σχολικής μονάδας που επαγγέλλονται Κυβέρνηση/Ο.Ο.Σ.Α/Ε.Ε κλείνει το δρόμο προς τη δημόσια χρηματοδότηση της εκπαίδευσης , μετατρέπει το διευθυντή του σχολείου σε οικονομικό μάνατζερ  που αναζητεί χορηγούς για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου. Ήδη η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών που έγινε από τώρα και πέρα αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.   

    Γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο και η Διοίκηση προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση Συλλόγων Εκπαιδευτικών και ν’ αυξήσουν  τεχνητά το ποσοστό συμμετοχής των νεοδιόριστων στην αξιολόγηση έχουν κάνει εικονικές αξιολογήσεις , χωρίς την παρουσία συμβούλου εκπαίδευσης στην τάξη. Αυτό πιθανότατα έχει γίνει και σε σχολεία της δικής μας περιοχής.   

  Το όλο οικοδόμημα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού που το Υπουργείο έστησε  με την ανάκληση των διαπιστωτικών Πράξεων μονιμοποίησης των νεοδιόριστων για να ξεκινήσει η αξιολόγηση κατέρρευσε. Ήδη οι νεοδιόριστοι του 2020 δικαιώθηκαν από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας .και αυτό ανοίγει το δρόμο και για τους άλλους.     

Σε τέτοιους καιρούς θα πρέπει καθένας να διαλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θ’ αφήσει. Να μη σταθεί κανένας διευθυντής -ντρια , προϊστάμενος- προϊσταμένη απέναντι από τις συλλογικές αποφάσεις τόσο του Συλλόγου μας όσο και της Ομοσπονδίας, όπως αυτές επιβεβαιώθηκαν στις γεν συνελεύσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα. 

Καλούμε τους διευθυντές -ντριες, προϊσταμένους και προϊστάμενες των σχολείων του Συλλόγου μας: 

  1. Να στηρίξουν και να συμμετάσχουν και οι ίδιοι στην απεργία αποχή από τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης και να μην προβούν σε καμιά ενέργεια που θα υλοποιεί τις αντίστοιχες διαδικασίες των νόμων 4692/20 και 4823/21.Να μην συμπληρώσουν καμιά πλατφόρμα για καμιά αξιολογική διαδικασία.  

  1. Να υλοποιούν τις αποφάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων για την εσωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες  ανατροπής των αποφάσεων τους με πρακτικό δικό τους στο βιβλίο πράξεων του Διευθυντή. 

  1. Σε συνεργασία με το Σύλλογό μας και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων τους να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν  τους γονείς για το τι πραγματικά σημαίνουν οι ανακλήσεις του χωρισμού των τμημάτων για τον Πειραιά που υπέγραψαν οι δύο Περιφερειακές Διευθυντές Εκπαίδευσης Αττικής. Να μιλήσουν με τους γονείς για περισσότερες παράλληλες στηρίξεις και τμήματα Ένταξης.  

  1. Να είναι σε επικοινωνία με το Σύλλογο , να καταγγέλλουν αυθαιρεσίες και παρανομίες της Διοίκησης. Να ενημερώνουν συνεχώς τον Σύλλογο για τα διδακτικά κενά και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα των σχολείων τους. 

 

Όλοι  μαζί, συλλογικά κι όχι ατομικά, έχουμε τη δύναμη και το δίκιο με το μέρος μας! 


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΕΠΠΑΣ                                    ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΚΟΥΝΕΛΑ

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 17/07




Συνάντηση των μελών του συλλόγου μας 11:45 π.μ. στον σταθμό "Νερατζιώτισσα"

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Αίγινα, 13/7/24 

Αρ.Πρ.: 65

Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Νικολόπουλος βάζει το όνομά του στις πιο μελανές σελίδες της ιστορίας της εκπαίδευσης!

Τετάρτη 17/7 στις 12π.μ. κινητοποίηση στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.

Να μην τολμήσει καμία διεύθυνση εκπαίδευσης και το ΥΠΑΙΘΑ να αγγίξουν κανέναν/καμία απεργό! Είναι παράνομοι!

Μέσα στο καλοκαίρι, το ΥΠΑΙΘΑ με οδηγία του Αναπληρωτή Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, Νικολόπουλου Α., επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς σε απεργία αποχή, με απόφασή του. Σύμφωνα με αυτήν καλεί τους διευθυντές/ντριες εκπαίδευσης ΠΕ και ΔΕ Αττικής να μεριμνήσουν στην εφαρμογή του άρθρου 56 του ν. 4823/21 για όποιον εκπαιδευτικό ή διευθυντή/ντρια δεν έχει συμμετάσχει στην ατομική αξιολόγηση, είτε ως αξιολογούμενος είτε ως αξιολογητής!

Απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ το έγγραφο αυτό να αποσυρθεί!

Το ΥΠΑΙΘΑ βλέπει την αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην αξιολόγηση τρία χρόνια τώρα και θέλει να την σπάσει! Ο σχεδιασμός του δεν προχωράει, καθώς εκπαιδευτικοί και διευθυντές/ντριες και προϊσταμένες/οι, συνεχίζουν αποφασιστικά την απεργία αποχή μετά από 14 φορές που έχει στείλει το ΥΠΑΙΘΑ στα δικαστήρια τις αποφάσεις των ομοσπονδιών. Το ΥΠΑΙΘΑ λοιπόν αποφασίζει μέσα στο καλοκαίρι να επιτεθεί στο πιο αγωνιστικό κομμάτι μετά τις απειλές του Κατσαρού τον Απρίλιο για αντικατάσταση των διευθυντών/ντριών και προϊσταμένων που δεν συμμετείχαν στην αξιολόγηση, με την οδηγία Νικολόπουλου, αμφισβητώντας ξανά ευθέως το δικαίωμα στην απεργία αποχή!

Το ΥΠΑΙΘΑ διογκώνει τα προβλήματα των σχολείων, με κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων, με το νέο νομοσχέδιο σκούπα με διάλυση της ειδικής αγωγής, με απειλές για νέο υβριδικό σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών με γραπτό διαγωνισμό και προσοντολόγιο, με το νέο «ψηφιακό» σχολείο να παραμονεύει για κλείσιμο σχολείων και τμημάτων και συρρίκνωση των προσλήψεων, με νέο χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά των μαθη(ρι)ών.

Το ΥΠΑΙΘΑ αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι σε περίοδο καλοκαιρινών διακοπών, επειδή φοβάται τις αντιδράσεις, επειδή νομίζει ότι θα μας πιάσει στον ύπνο, με χιλιάδες εκπαιδευτικούς, είτε διευθυντές/ντριες και προϊσταμένες είτε νεοδιόριστες/ους την δεύτερη χρονιά απόπειρας εφαρμογής της ατομικής αξιολόγησης μαζικά να συμμετέχουν στην απεργία αποχή, καταφεύγει σε τρομοκρατία και απόπειρα δίωξης απεργών!

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ/ΝΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ να μην τολμήσει να περάσει στην εφαρμογή αυτής της οδηγίας!

Υπενθυμίζουμε στο ΥΠΑΙΘΑ ότι το δικαίωμα στην απεργία δεν έχει καταργηθεί ακόμα. Το δικαίωμα που έχει κατακτηθεί με αίμα, στους δρόμους, εδώ και αιώνες θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους! Το ΥΠΑΙΘΑ μέσω του Νικολόπουλου, θυμίζοντας ξανά σκοτεινούς καιρούς, σε κρεσέντο αυταρχισμού, περνάει ξανά σε πράξεις απολυταρχισμού, δεσποτικές οδηγίες και επιταγές προς τις διευθύνσεις να στραφούν απέναντι στους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται! Δεν αφορά αμέλεια και

ολιγωρία των εκπαιδευτικών και των διευθυντών/ντριών, προϊσταμένων η μη συμμετοχή στην ατομική αξιολόγηση, αλλά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους και μάλιστα μια απόφαση γενικών συνελεύσεων και συλλογικών οργάνων!

Το ζήτημα των διώξεων-παύσεων -αντικαταστάσεων σε απεργούς ξεπερνά τα όρια της εκπαίδευσης και αποτελεί αιτία πολέμου για όλα το εργατικό κίνημα.

· Διαμηνύουμε στα στελέχη εκπαίδευσης (Διευθυντές Εκπαίδευσης, τα συμβούλια επιλογής & τα υπηρεσιακά συμβούλια) που καλούνται να υλοποιήσουν τις αυθαίρετες πράξεις του ΥΠΑΙΘΑ ότι οι συνάδελφοι είναι απεργοί και προστατεύονται από το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα! Όσες, όσοι υπογράψουν και το παραβλέψουν έχουν προσωπική ευθύνη και θα το αντιμετωπίσουμε με κάθε συνδικαλιστικό, νομικό και πολιτικό τρόπο.

· Απαιτούμε από τα μέλη των συμβουλίων επιλογής και των υπηρεσιακών συμβουλίων να μη σκεφτούν ούτε στιγμή να στραφούν ενάντια στους/στις εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε κηρυγμένη απεργία-αποχή των Ομοσπονδιών & των σωματείων τους!

· Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε νομικό, συνδικαλιστικό και πολιτικό μέσο σε περίπτωση που επιχειρήσουν να πλήξουν έστω και στο ελάχιστο απεργούς συναδέλφισσες, ους!

Στηρίζουμε περήφανα την επιλογή μας να σταθούμε αταλάντευτα στην συλλογική μας απόφαση να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά!

Η υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος είναι υπόθεση όλων και να καλούμε, όπως έχει ήδη γίνει το προηγούμενο διάστημα με εκατοντάδες ψηφίσματα, να πάρουν πάλι όλοι θέση, κόμματα, σωματεία, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ), γονεϊκοί φορείς, η πανεπιστημιακή κοινότητα και όλο το εργατικό κίνημα μαχητικά και μαζικά να υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα (συντονισμός σωματείων, νομικές ενέργειες- εξώδικο στο ΥΠΑΙΘΑ για τις απειλές από ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ & ΣΩΜΑΤΕΙΑ- μαζικές κινητοποιήσεις στις διευθύνσεις και στα συμβούλια επιλογής, παρεμβάσεις -επερωτήσεις στη βουλή- υπογραφές-παρεμβάσεις -ψηφίσματα από τα συνδικάτα των εργαζομένων, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, τους πανεπιστημιακούς δάσκαλους, γονεϊκούς φορείς, άμεση απεργιακή κινητοποίηση, προσφυγή για άμεση κατάργηση του 4823/21 του πιο αυταρχικού νόμου στην ιστορία της εκπαίδευσης).

Τετάρτη 17/7 στις 12 π.μ. κινητοποίηση στο Υ.ΠΑΙ.Θ.Α


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΕΠΠΑΣ                            ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΚΟΥΝΕΛΑ

 Στήριξη σε 15χρονο μαθητή, θύμα βασανιστηρίων και σεξιστικών απειλών


Αίγινα , 13/7/2024,   

Αρ.Πρ.: 66

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την απρόκλητη επίθεση και την άγρια καταστολή που δέχτηκε ο 15χρονος Χ.Κ., μαθητής του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, από την αστυνομία την Παρασκευή 21 Ιουνίου στις 5:30 μμ. Ομάδα αστυνομικών της ΔΡΑΣΗ συνέλαβαν τον μαθητή Χ.Κ. βίαια και τον οδήγησαν στη ΓΑΔΑ, χτυπώντας τον, εξυβρίζοντάς τον και απειλώντας τον με χυδαίες, σεξιστικές εκφράσεις και χειρονομίες με την απειλή βιασμού. Τον εξανάγκασαν επανειλημμένα σε σωματικό έλεγχο, ενώ προσπαθούσαν να του αποσπάσουν ομολογία για συμμετοχή του στα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν στη γειτονιά των Προσφυγικών την Πέμπτη 20 Ιουνίου. Τα γεγονότα ήταν συνέχεια και κλιμάκωση μιας σειράς παρόμοιων περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας με σκοπό να στοχοποιήσουν τη γειτονιά των Προσφυγικών και των κατοίκων της και να κάμψουν το φρόνημα αντίστασης και αλληλεγγύης της κοινότητας.

Θεωρούμε απαράδεκτη την καταστολή της αστυνομίας και την κατάπτυστη προσπάθειά της, με την κατασκευασμένη δικογραφία της, να «φορτώσει» στον ανήλικο μαθητή, μια σειρά αδικημάτων, μεμοναδικό σκοπό την τρομοκράτηση του ίδιου, της οικογένειάς του και της κοινότητας των Προσφυγικών.

Εκφράζουμε απερίφραστα την αλληλεγγύη μας, αλλά και την αποφασιστικότητά μας να γίνουμε εμείς ασπίδα προστασίας για τον μαθητή, όπως έμπρακτα στάθηκαν στο πλευρό του ο σύλλογος γονέων και οι καθηγητές/τριες, το Σάββατο 22 Ιουνίου στην Ευελπίδων.

Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, και την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωσή του χωρίς αστερίσκους.

Απαιτούμε την διερεύνηση και τιμωρία των αστυνομικών οργάνων και όσων έδωσαν τέτοιες εντολές και όσων απέκρυψαν και προστάτευσαν τέτοιες συμπεριφορές κακοποίησης του ανήλικου μαθητή.

Δηλώνουμε ότι δε θα το ανεχτούμε!

Κανένα παιδί μόνο του.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΕΠΠΑΣ                            ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΚΟΥΝΕΛΑ

 

            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ 

                                                            ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αίγινα, 12/7/202

Αρ. Πρ.: 64

  

Να σταματήσει τώρα η αδικία για τους συναδέλφους αναπληρωτές με προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση που βάζει φρένο στο δικαίωμα διορισμού τους για 1 εργάσιμη ημέρα!

Το ΥΠΑΙΘ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερημένες προσλήψεις των συμβασιούχων εκπαιδευτικών που επιβαρύνουν περισσότερο τα δικαιώματά τους!

Το ΥΠΑΙΘ φαίνεται να κλείνει την πόρτα στο δικαίωμα διορισμού δεκάδων συναδέλφων που έχουν εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα τελευταία 2 χρόνια εργάστηκαν ως αναπληρωτές στο δημόσιο σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς και των δύο σχολικών ετών (δηλ. από την Α΄ φάση προσλήψεων του 2022-2023 και 2023-2024), καλύπτοντας φυσικά  τις πάγιες ανάγκες και κενά στα σχολεία της χώρας.

Και αυτό γιατί το ΥΠΑΙΘ αναγνωρίζει δικαίωμα διορισμού σε εκπαιδευτικούς με αναγνωρισμένη προϋπηρεσία από την ιδιωτική εκπαίδευση, μόνον εφόσον οι συνάδελφοι αυτοί έχουν υπηρετήσει στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρωτές για τουλάχιστον 2 «πλήρη διδακτικά έτη», όπου «πλήρες» διδακτικό έτος ορίζονται για την Δευτεροβάθμια οι 10 μήνες και για την Πρωτοβάθμια οι 9 μήνες και 21 ημέρες (ν.4589/2019).

Όμως, τον Σεπτέμβρη του τρέχοντος σχολικού έτους (2022-23) η απόφαση των προσλήψεων των αναπληρωτών αντί να ανακοινωθεί έστω την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει να προσμετριέται η προϋπηρεσία των αναπληρωτών από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ανακοινώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου! Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης, είναι και η αφαίρεση των πολύτιμων ημερών προϋπηρεσίας.

Έτσι, στην παραπάνω κατηγορία των συναδέλφων φαίνεται να μπαίνει φρένο στο δικαίωμα του διορισμού τους, καθώς, όχι με δική τους προφανώς ευθύνη, για 3 ημέρες δεν συμπληρώνεται η πολυπόθητη διετία τη στιγμή όμως που εργάζονται κανονικά από την αρχή της χρονιάς! Πώς γίνεται λοιπόν το Υπουργείο να απαιτεί την υπηρέτηση 2 «πλήρων» διδακτικών ετών και ταυτόχρονα με απαράδεκτα τεχνάσματα να υπονομεύει την προϋπηρεσία των συναδέλφων;

Κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ οφείλουν εδώ και τώρα να λύσουν την αδικία που οι ίδιοι δημιούργησαν με την πολιτική τους.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΕΠΠΑΣ            ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΚΟΥΝΕΛΑ

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ


Αίγινα, 12/7/2024

Αρ.Πρ.: 63

Κάτω τα χέρια από τους απεργούς!

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση της ΔΙΠΕ Αργολίδας για αντικατάσταση προϊσταμένης που συμμετέχει στην απεργία – αποχή!

Ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας προχώρησε στις αρχές Ιουνίου σε αντικατάσταση συνάδελφου νεοδιόριστης προϊσταμένης στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ναυπλίου εφαρμόζοντας με περίσσιο θράσος την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, επειδή δήθεν «παρακώλυε και αρνούνταν την αξιολόγηση». Η απόφαση αυτή είναι ανυπόστατη και πλήρως αβάσιμη.

Πρόκειται για πράξη εκδικητική, καθώς η συνάδελφος συμμετείχε στις συλλογικές αποφάσεις της ομοσπονδίας στην απεργία-αποχή που είναι σε πλήρη ισχύ και απολύτως νόμιμη. Αυτό το γνωρίζει καλά η ΔΙΠΕ Αργολίδας. Η συναδέλφισσα με τη στάση της αγωνίζεται μαζί με τον κλάδο ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών μέσω της λεγόμενης ατομικής αξιολόγησης.

Μόνο ντροπή και αίσχος χαρακτηρίζει την πράξη αυτή!

Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο αλλά και ο προϊστάμενος χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, αφού γνωρίζουν καλά ότι δεν μπορούν να πείσουν κανέναν ότι η λεγόμενη αξιολόγηση είναι για το καλό μας.

Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΠΕ Αργολίδας (ΔΗΣΥ και ΔΑΚΕ) σταθερή στην αντισυναδελφική στάση που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα απέναντι στον κλάδο, όταν η ΑΣΕ έφερε το ζήτημα στήριξης της συναδέλφου, δήλωσε τη συμφωνία της με την απόφαση του προϊσταμένου καθώς όπως ισχυρίστηκαν «δε μπορούσε να γίνει κάτι άλλο παρά να εφαρμοστεί ο νόμος» και δε γίνεται να συμμετέχουν οι συνάδελφοι στην απεργία-αποχή χωρίς να υπάρχουν συνέπειες…

Στη συνάντηση δε με τον προϊστάμενο δήλωσαν τη στήριξη τους και βρέθηκαν σε κοινή γραμμή χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία.

Τους απαντάμε ξεκάθαρα πως το δικαίωμα μας στην απεργία είναι κατοχυρωμένο με τους αγώνες μας και, δεν θα το παραδώσουμε.

Η δίωξη συναδέλφου για συνδικαλιστή δράση αποτελεί για μας αιτία πολέμου! Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια.

Καλούμε την ΔΙΠΕ Αργολίδας να πάρει πίσω την αντικατάσταση της συναδέλφου!

Καλούμε τον ΣΕΠΕ Αργολίδας και τη ΔΟΕ να υπερασπιστεί το δικαίωμα μας στην απεργία. Ειδικά η ΔΟΕ να στηρίξει τη συναδέλφισσα σε όλα τα επίπεδα, και νομικά, ώστε να επανέλθει στην θέση της από την οποία παράνομα αντικαταστάθηκε.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΡΕΠΠΑΣ                    ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΚΟΥΝΕΛΑ